Egzersiz Beynimizi Nasıl Etkiler?

Beynimiz; bedenimizi iki ana sistem sayesinde yönetir ve yaşatır. Biri sempatik denilen yaşamı korumaya, tehlikelerden kaçmaya hizmet eden, kalp çarpıntısı, gerginlik, kan basıncında yükselme, terleme, ağız kuruluğu, vb, ile kendini gösterir. Kaygı bozuklukları, panik atak ya da hayata yönelik tehdit durumlarında bu sistem beden

Diğeri ise; parasempatik denilen yani sakinleştiren, gevşeten, hayattan zevk almayı ve kendimizi bırakmayı sağlayan sistemdir. Bunda kalp ritmi sakindir. Nefes alıp verme normaldir. Bir nevi; hızlanan arabayı kaza yapmaktan koruyan, psikolojik bir frene benzetebiliriz.

Egzersizler beynimizin iki önemli işlevi yani aşırı uyarılma, canlanma ile sakinleşme arasındaki dengenin kurulmasına yardımcıdır.

Egzersiz, zihnimizin kısa bir süreliğine bile olsa kaygı, endişe verici ve deprese edici düşüncelerden uzaklaşarak dinlenmesini sağlar. Bu sürede stres ve gerilime neden olan beden aktiviteleri azalmaktadır. Gerilim ve uyarım yaratan beyin aktiviteleri azalırken, egzersiz sayesinde bedenin iyileştirici, sakinleştirici aktiviteleri ön plana çıkmaktır.

Egzersiz sözel ve düşünsel beynimizin faaliyetlerini azaltırken, duygusal beynimizi aktive etmektedir. Bedenin harekete geçmesi doğal ağrı kesici işlevi gören endorfin denen hormonların salgılanmasına neden olmaktadır. Endorfinlerin etkisi; haşhaşın yarattığı etkiye benzetilebilir. Endorfinin salgılanması beynimizin iyilik, gevşeme, haz alma ve rahatlama hislerini uyarır.

Bedenin kendi kendini rahatlatmasına hizmet eden, egzersiz sonucu salgılanan endorfin, kişinin hayattan, yaptıklarından, cinselliğinden, işinden zevk almasını sağlar. Zorlayıcı hayat deneyimlerine karşı kişiyi daha korunaklı ya da savunmalarını güçlü tutar.

Egzersizler yaşama düzenli biçimde dâhil edildiğinde kişinin duyarlılığı artarak, hayatından daha çok zevk alarak yaşamasına yardım etmektedir.

Beynimizin ve bedenimizin rahatlaması için sanıldığı gibi kan ter içinde kalıp, saatlerce çalışmaya gerek yoktur. Araştırmalar, egzersizin düzenli olarak yapılmasına işaret etmektedir.

Çeşitli çalışmalar, duygusal beynimizin rahatlaması için haftada en az 3’er kere 20’şer dakikalık egzersizin yeterli olabileceğini göstermektedir. Süre önemli olsa da, yürünen ya da koşulan mesafenin çok da önemli olmadığına işaret etmektedir.

Doğal egzersizlerle duygusal beyni uyarmak, depresyon, kaygı bozukluğu, uyku sorunlarına karşı bedeni ve kişiyi koruduğu gibi, güçlü bir bağışıklık sistemine de yardımcıdır. “Katil hücre” denen kanser ve birtakım ciddi enfeksiyonlara yol açan hücrelerin gelişimini azaltmaktadır. Bedenin doğal savunma hücrelerinin artmasına ve bizi korumasına yardımcıdır.

sporun psikolojiye etkisi, egzersizin beyne etkileri, depresyondan kurtuluş için egzersiz yapın

 

Bu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel materyaller www.elikapsikoloji.com sitesine ve site sahibi Meryem Gül Eren aittir. copyright © 2015 - 2024 - Sayaç : 170480
Bu sitede yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için kullanılamaz.