Olumsuz İçsel Konuşmalar Depresyon Yapar?

“Artık dibe vurdum, hiçbir şeyi beceremiyorum. Kimse beni sevmiyor. İşe yaramaz birisiyim. Hayatın tadı yok. Hiç bir şeyden zevk almıyorum. Halim, enerjim, gücüm yok. Başarmaya hırsım ve umudum da yok.

 KENDİNİZE NE SÖYLÜYORSUNUZ?

“Artık dibe vurdum, hiçbir şeyi beceremiyorum. Kimse beni sevmiyor. İşe yaramaz birisiyim. Hayatın tadı yok. Hiç bir şeyden zevk almıyorum. Halim, enerjim, gücüm yok. Başarmaya hırsım ve umudum da yok. Hep böyleydim zaten. Bundan sonra da değişmeyecek. Bana kimse yardım edemez. Hep yalnızım. Beni kimse anlamıyor. İlaçlar da işe yaramaz. Her şey kafada bitiyor. Ben yapamıyorum, yapamayacağım, böyle devam edecek…”

Yukardaki sözler tanıdık geliyorsa, hatta sık sık aklınıza takılıyorsa; depresyon tuzağında olabilirsiniz. Depresyon yukarıda belirtildiği üzere, olumsuzluk, umutsuzluk, karamsarlık ve kişiyi hareketsiz bırakan düşüncelerden oluşur. Sık sık bu tür olumsuz düşünceleri zihinsel olarak anımsayıp kendimize hatırlattığımızda da; çökkün, karamsar, yorgun, bıkkın hayattan zevk alamayan duygu ve hislere boğuluruz. Yukarıdaki olumsuz düşünceler, bir yere takılmış plak gibi zihnimizde tekrarlandıkça, çökeriz.

Araştırmalar; fiziksel çabanın, aktivitenin, depresyondan kaynaklanan olumsuz, yıkıcı düşünme sürecine bir süreliğine olsa bile ara verdirmesinin iyileştirici olabileceğine işaret ediyor. Spor esnasında zihindeki düşüncelere ara verilmekte, dikkat bedene, kaslara, nefes alıp vermeye, dengeye, odaklanmaktadır. Başlangıçta 10-15 dk. lık bir çabanın bile depresif düşüncelerin kendiliğinden azaldığını göstermektedir. Spor yapanlar, karamsar biçimde kendileriyle uğraşmayı bırakıp, bedene yoğunlaştığında kendilerini kaptırmakta, iyilik, rahatlık, gevşeme gibi hisler yaşamaktadır.

ABD Duke Üniversitesindeki araştırmacılar; koşmanın Anti-Depresan etkisini tanınmış ve etkili bir ilaç (X) ile karşılaştırırlar. 4 aylık bir tedaviden sonra ilaç kullanan ve koşu yaptırılan grubu ele alırlar. Sonuçta, her iki grubun depresyon skorlarındaki düşüşün birbirine çok yakın olduğunu fark ederler.

Bir yıl sonrasında ise; koşu yapanların %92’ nin iyilik halinin, ilaç kullanımı kesilen depresyonlulara göre hala devam ettiğini tespit etmişlerdir.

Düzenli fiziksel egzersiz, sadece depresyon durumlarında değil, pek çok kaygı bozukluklarında da işe yaramaktadır. Gelecekteki pek çok duygusal ve fiziksel hastalıklara karşı kişiyi güçlendirmektedir.

Klinik olarak depresyon yaşayan hastalar, hekim kontrolündeki ilaçlarını kullanmaya devam etmelidir. Araştırmalardan çıkan kesin olan tek sonuç; sporun ruh ve beden sağlığı üzerindeki koruyucu, önleyici ve tedaviye yardımcı olduğuna yöneliktir.

Yararlanılan Kaynak: Stres Kaygı ve Depresyondan Kurtuluş Yazar: D.S. Schreıber

depresyon neden olur, depresyon için ne yapmalıyım, depresyondan kurtuluş var mı

Bu sitede yer alan tüm yazılı ve görsel materyaller www.elikapsikoloji.com sitesine ve site sahibi Meryem Gül Eren aittir. copyright © 2015 - 2024 - Sayaç : 170413
Bu sitede yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için kullanılamaz.